Prof. Ramona Elena Rotaru

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Experiența mea Erasmus + în cadrul mobilității din Spania a fost una complexă și inedită. Am pornit în această aventură cu emoții mari, dar și cu dorința de a profita la maximum de oportunitatea oferită de acest program european. Din punct de vedere profesional am avut ocazia să descopăr cum funcționează sistemul educațional spaniol și cum este administrat și asta prin intermediul multor activități concrete, nu doar din documente citite. Partenerii noștri spanioli au fost extrem de primitori și dispuși să ne răspundă la orice întrebare și împreună am depășit în mod natural orice frontieră culturală, lingvistică și psihologică. Dincolo de clădirea în sine a școlii care mi-a depășit orice așteptare, am fost uimită de resursele la care toți actorii implicați în educație au acces: instrumente și platforme educaționale. Cumva, școlile spaniole au reușit la nivel național să facă din tehnologie o normalitate, iar activitatea didactică se desfășoară cu mult calm, fără stres. Apoi, timpul liber mi-a oferit ocazia să am o cu totul altă relaționare cu colegele de serviciu. Întotdeauna m-am întrebat cum sunt celebrele „Team building” organizate de marile companii... Pot spune că Erasmus+ oferă o astfel de experiență tuturor celor din sistemul de învățământ. În plus, activitatea în acest caz este una transfrontalieră, cu o echipă internațională care lucrează împreună la un scop comun – îmbunătățirea educației în toate țările europene pentru a crea o societate mai bună. Cât despre frumusețea locurilor vizitate, cu greu o pot reda în cuvinte ! Spania este o țară plină de culoare cu o moștenire culturală și istorică impresionantă. Am avut ocazia să vizitez Granada, considerată perla Spaniei, Ronda, orașul „ agățat de stânci”, Sevilla, unul dintre orașele cu cea mai modernă infrastructură din Peninsula Iberică și să mă împrietenesc pe stânca lui Hercules din strâmtoarea Gibraltar cu celebrele maimuțe.

Prof. Cristina-Nicoleta Petrache

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Perfecționarea continuă a reprezentat întotdeauna pentru mine o prioritate. Dincolo de farmecul culturii spaniole, exemplele de bună-practică pe care mi le-a oferit participarea la această mobilitate mi-au deschis noi perspective de abordare a actului didactic si m-au impulsionat sa reevaluez întregul meu parcurs profesional. Într-o societate modernă și digitalizată, actul educațional nu se poate desfășura fără utilizarea tehnologiei. Astfel, pe parcursul celor 5 zile am fost familiarizate cu metodele de predare și evaluare moderne, bazate pe utilizarea tehnologiei, a instrumentelor web, a platformelor educaționale gratuite, accesate de profesori din întreaga lume, cu scopul de a-și pregăti elevii să facă față cerințelor actuale ale societății în care trăim. Am fost profund impresionată de dotarea materială a sălilor de clasă și a laboratoarelor și foarte surprinsă de nivelul de digitalizare al instituției. Totodată, această mobilitate mi-a oferit șansa de a colabora cu persoane care provin din culturi diverse și background diferit, ajutându-mă să apreciez și mai mult diversitatea și oferindu-mi șansa de a mă dezvolta atât în plan profesional, cât și personal. A fost o experiență revelatoare pe care aș repeta-o oricând!

Director adjunct Mihaela Sasu

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Aceasta primă experiență a școlii noastre în cadrul Programului Erasmus + a deschis cu siguranță noi orizonturi tuturor participanților. În ceea ce mă privește, activitatea de job-shadowing desfășurată într-o altă instituție europeană mi-a demonstrat că atunci când îți propui să îți îmbunătățești cu adevărat competențele profesionale, poți depăși orice barieră lingvistică și culturală. Pe parcursul celor 5 zile de activități, am descoperit aspecte legate de organizarea și funcționarea sistemului de învățământ spaniol și cum tehnologia, instrumentele web și platformele educaționale gratuite pot pregăti toți actorii implicați în educație pentru cerințele actuale ala unei societăți digitale. M-a impresionat, de asemenea relaționarea dintre cadrele didactice și modul în care își împart volum de muncă în cadrul departamentelor administrative, astfel încât activitatea lor să decurgă natural, fără stres, într-o atmosferă relaxantă. Exemplele de bune practici pe care partenerii noștri ni le-au oferit mi-au deschis noi perspective de relaționare și de coordonare a activităților specifice funcției mele de conducere. Vizitele culturale mi-au permis să descopăr patrimoniul spaniol cu totul deosebit - istorie, tradiție, orașe grandioase și sate liniștite și autentice, oameni extrem de primitori și mâncare savuroasă ! A fost o experiență unică pe care aș repeta-o cu mult interes oricând !

Prof. Gina Gogoașă

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Înainte să spun câteva cuvinte despre ce a însemnat experiența mobilității Erasmus+ pentru mine, vreau să mulțumesc echipei de scriere și de implementare a proiectului pentru munca depusă și pentru că a făcut posibil acest schimb de informații și de bune practici la nivel european. Mobilitatea în cadrul proiectului mi-a oferit ocazia să descopăr cum se realizează coordonarea într-un mediu digital (Programe, servicii, procese, produse și parteneriate) și cum interacționezi și comunici (comunicare părinte-profesor / profesor- director/ profesor- elev) prin intermediul platformelor digitale. Întâlnirile de lucru cu alți colegi spanioli din diferitele comisii ale școlii și tematica vastă care a vizat noile tendințe în programare au permis îmbunătățirea competențelor profesionale, oferind modalități de dezvoltare a dimensiunii europene a școlii noastre. Am participat cu entuziasm la toate activitățile propuse de școala parteneră (ateliere, dezbateri, discuții libere) și consider că ele au contribuit la îmbunătățirea abilităților mele de a folosi exemple inovative de abordări pe care să le pot încorpora și transfera în propria practică. Prin vizitele culturale, pe de altă parte am descoperit celebra regiune a Spaniei, Andaluzia care se întinde în sud, de la Marea Mediterană până la malurile Oceanului Atlantic. Am avut ocazia să descopăr câteva din bogățiile ei : plaje întinse, plantații cu măslini, podgorii cu vii, sate albe presărate printre munți și orașe cu un patrimoniu arhitectural impresionant !

Prof. Ancuța Iacob

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Proiectul Erasmus+ mi-a deschis un univers de oprtunități atât pe plan personal cât și profesional, pe care, poate, în alte condiții nu le-aș fi avut. Profesional am descoperit modalități noi de a comunica cu elevii, cu ceilalți colegi privind și simțind climatul relaxat, vibrant din școala vizitată, modul în care își expun proiectele, activitățile pe holuri, nivelul de digitalizare atins. Obiectivul pe care l-am urmărit în Spania, dobândirea de noi practici pedagogice folosind metode inovative și strategii interactive pentru a motiva elevii în procesul educativ l-am regăsit în activitățile asistate; mi-a placut modul interactiv de construire al demersului didactic, impactul pe care îl are asupra randamentului de învățare al elevilor. Personal, vizitele culturale realizate în timpul liber mi-au încântat sufletul și ochii. Peisajele superbe din Rhonda, Sevilla, Nerja, Granada, Setenil, Malaga, Gibraltar, vizita la Muzeul Picasso sunt momente deosebite care îmbogățesc orice om, potențate de „ colegele-surori ” în profesia didactică cu care am împărtășit această experiență. Efortul despus în concretizarea acestor mobilități din programul Erasmus+ a meritat din plin! Încurajez toți colegii să aplice și să se bucure de ineditul acestei experiențe pe care eu, cu mare drag și interes o voi transfera în activitatea didactică cu elevii.

Prof. Andreea Rusu

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Experiența din cadrul proiectului Erasmus+ ” Educație fără frontiere ” a fost fascinantă. Pentru mine a însemnat deschiderea unor noi orizonturi spre cunoaștere și depășirea barierelor lingvistice și culturale. Pregătirea teoretică, lucrul în echipă cu profesori din alte țări, vizitarea unor instituții de învățământ din Spania mi-au dat șansa de a mă dezvolta atât pe plan profesional cât si pe cel personal. Metodele de predare învățare evaluare pe care le-am descoperit m-au ajutat să creez lecții interactive , să dezvolt creativitatea elevilor și să pun în valoare potențialul lor creativ și talentul. De asemenea, un lucru foarte important este ca această mobilitate a întărit relațiile profesionale și personale dintre membri echipei de participanți. În plus, am putut descoperi unele dintre cele mai frumoase peisaje ale Spaniei, locuri care m-au impresionat prin vasta cultură pe care o dețineau, dar și prin măreția lor Recomand viitorilor participanti, să se implice activ, în astfel de proiecte, deoarece vor avea doar de câstigat din punct de vedere profesional, cultural si personal. Mulțumesc Erasmus + !

Prof. inv primar Mirela Ion

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Proiectul Erasmus a fost pentru mine o provocare nemaipomenită, un amalgam de stări, trăiri și experiențe. Nu mi-am imaginat niciodată că această mobilitate îmi va oferi atâtea oportunități pe plan profesional, dar și personal. Acum am avut șansa de a-mi testa abilitățile de a comunica cu colegii proveniți dintr-un mediu cultural diferit, formați profesional într-un alt sistem educațional. Interacțiunea cu profesorii din Spania mi-a dat posibilitatea să înțeleg mai profund cultura lor cât și sistemul educațional. Am descoperit oameni dispuși să împărtășească din experiența lor, să-mi ofere răspunsuri pertinente la întrebările cu care plecasem ”înarmată” încă de la începutul proiectului. Acum pot spune că am făcut cu adevărat schimbări în practica de predare, iar elevii mei au apreciat acest lucru. O astfel de experiență nu are doar conotații în sfera profesională, ci și în cea a relațiilor interumane, și nu e puțin lucru să vezi că ai în jurul tău persoane cărora le pasă cu adevărat, să descoperi cu ce oameni frumoși te întâlnești, aproape în fiecare, zi în cancelaria școlii.

Prof. Gineta Cioată

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Această mobilitate m-a ajutat să mă dezvolt atât profesional, cât și personal. Ca urmare a participării la mobilitate mi-am îmbunătățit unele abilități și am dobândit noi cunoștințe . M-a ajutat să-mi dezvolt capacitatea de comunicare, cooperare și empatie prin munca în echipă, precum și capacitatea de abordare interdisciplinară a procesului de predare. Prin participarea, în calitate de observatori, la orele de curs din școala-gazdă, mi-am însușit noi metode de predare activ-participative, inclusiv instrumente de lucru digitale, pentru a facilita accesul tuturor elevilor la o educație de calitate la standarde europene. Participarea la această mobilitate de tip job shadowing are un impact deosebit asupra experienței de predare, profesorii devin mai deschiși către colaborarea în cadrul proiectelor, spre învățarea limbilor străine, precum și mai motivați pentru utilizarea aplicațiilor digitale atât în predare, cât și în activitatea de evaluare. În ceea ce privește impactul asupra dezvoltării personale, am întâlnit oameni diferiți, am văzut locuri frumoase și am interacționat cu o cultură diferită. Acest curs a adus plus valoare dezvoltării mele ca profesor, dar și ca om.

Prof. Iuliana Cozma

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Participarea în cadrul Programului Erasmus+, este o experiență pe care o doresc tuturor cadrelor didactice. Am participat la mobilitatea educațională din Spania unde am avut ocazia să comunic și să interacționez cu persoane noi și diferite din punct de vedere cultural. Prin intermediul acestui proiect am reușit să acumulez strategii și metode didactice noi prin care să-i atrag mai mult pe elevi să învețe. Nu regret nici o clipă că am participat la această mobilitate!

Prof. Mădălina Oprea

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


În martie 2024 începeam programul Erasmus în Spania. Toate reţinerile mele iniţiale generate de provocările necunoscute care mă aşteptau s-au dovedit nefondate. Ajungând la IES Joaquin Lobato m-am familiarizat cu sistemul educaţional spaniol, făcând o analiză comparativă între cele două sisteme de învăţământ. În urma discuţiilor atât cu reprezentanţii echipei manageriale, cât şi cu profesori de diferite specializări, am aflat multe informaţii despre noi metode inovative de predare-învăţare- evaluare şi am descoperit alte platforme de lucru care să facă învăţatul mai atractiv pentru elevi decât cele cunoscute. Totuşi, cred că cea mai importantă parte, pe lângă competenţele ştiinţifice dobândite, a fost conştientizarea, din nou, a faptului ca elevul se află în centrul sistemului educational şi acest lucru l-am văzut în acest program: apropierea profesor- elev, colaborarea permanentă dintre aceştia, relaţia bună profesori- părinţi. Am cunoscut oameni minunaţi m-am familiarizat cu un sistem educational diferit de cel românesc, am conştientizat, încă o dată, importanţa colaborării dintre profesori şi elevi. Adaptarea la o nouă limbă și cultură, provocările datorate sistemului educațional diferit, mi-au dat ocazia să mă autodepășesc și mi-au sporit încrederea în propriile forţe şi să realizez că scopul acestui program este de a mă determina să devin un profesor mai bun. A fost o experienţă extraordinară care m-a determinat să fiu un profesor mai bun, dar, mai ales, un Om mai bun!

Prof. Rodica Alexoiu

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


În perioada 04-08 martie 2024 am avut deosebita plăcere să particip la o mobilitate de tip job shadowing în cadrul programului Erasmus +, schimbul de bune practici realizându-se la şcoli şi licee din jurul oraşului Malaga, regiunea Andalusia, Spania. Scopul acestei mobilităţi a fost acela de a aduce în şcoala noastră modele europene prin care să îmbunătăţim procesul instructiv-educativ, prin utilizarea de metode inovative, strategii interactive şi resurse pentru a motiva elevii, dar şi dezvoltarea competenţelor digitale, sociale şi lingvistice. Având în vedere obiectivele mobilităţii, am asistat la lecţii demonstrative în cadrul cărora profesorii spanioli au utilizat metode inovative folosind diverse aplicaţii digitale: Google Classroom, Kahoot, Canva, Moodle, etc. astfel încât lecţiile au fost extrem de originale, atractive şi interactive. De asemenea, am fost foarte încântată de proiectele lor transdisciplinare, iar câteva dintre ele deja le-am început cu elevii şi colegii mei să le realizăm în şcoala noastră. Experiența mea prin intermediul programului Erasmus+ a fost una de neuitat, care mi-a adus nu doar satisfacție profesională, ci și îmbogățire personală. Această experienţă mi-a oferit oportunitatea de a descoperi o nouă cultură, de a întâlni oameni minunați și de a crea amintiri care vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Consider programul Erasmus ca fiind unul care asigură condiţii de îmbunătăţire a competenţelor profesionale şi personale şi constituie o bună ocazie pentru ca un număr cât mai mare de cadre didactice să participe la mobilităţi externe de formare profesională şi personală. A fost o experienţă unică pentru viitorul meu profesional şi recomand cu deosebită căldură înscrierea în programele Erasmus.

Prof. Adriana Mitrea

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Am înțeles încă o data că utilizarea calculatorului în procesul de învăţământ devine necesitate in condiţiile dezvoltării accelerate a tehnologiei informaţiei. Pentru noile generaţii de elevi si studenţi deja obişnuiţi cu avalanşa de informaţii multimedia, conceptul de asistare a procesului de învăţământ cu calculatorul este o cerinţa intrinsecă. Calculatorul este perceput pe rând, ca o jucărie, o unealta, o resursa de informaţii. A intrat deja in obişnuinţa zilnica utilizare calculatorului, pentru comunicare, informare, instruire. Cursul -Digital resources for Teachers-din 22-26.04.2024, desfășurat la Paris,a fost pentru mine, mai intâi și mai întâi,o dezmințire a ceea ce eram convinsă în urma lecțiilor online ținute in perioada pandemică, și anume că pot fi plăcute și aceste ore petrecute în fața unui monitor. Acum doi ani ,am mai participat la un curs organizat de Microsoft-tot on line. Și totuși nu a fost deloc la fel!! Prezența fizică a colegilor mei de curs a făcut totul: o atmosferă care nu a putut fi creată(cel puțin eu nu am resimțit-o!) în mediul on line.A fost meritul tuturor-de la traineri la colegii prezenți și de ce nu și a mea, că ne-am regăsit ca membrii ai aceleasi familii,”un pic” lărgite, familia europeană! Am comunicat mai tot timpul în engleză, dar am exersat și limba franceza și limba italiană pentru a crea acea atmosferă intima, caldă, familială. Conținutul orelor de curs a depășit cu mult așteptările mele! Tot ce ni s-a prezentat la curs a fost interesant, interesant, interesant. Am descoperit aceleași probleme pe care le întâmpină un dascăl în activitatea de formare a tinerei generații, indiferent de țară de proveniență. Crearea unui mediu lucrativ real și plăcut -problemă universal valabilă- își găsește rezolvarea,măcar parțială, prin modul în care ne prezentăm noi, ca educatori, în fața lor, cât de implicați suntem, cât de mult ne iubim profesia și copiii pe care îi educăm. Învățarea asistată de calculator nu micșorează latura empatică a predării ci , din contra, aduce un mare plus - le mărește interesul față de nou. Interacţiunea elev - calculator permite diversificarea strategiei didactice, facilitând accesul elevului la informaţii mai ample, mai logic organizate, structurate variat, prezentate în modalităţi diferite de vizualizare. De fapt, nu calculatorul în sine ca obiect fizic, înglobând chiar configuraţie multimedia, produce efecte pedagogice imediate, ci calitatea programelor create si vehiculate corespunzător, a produselor informatice, integrate după criterii de metode şi procedee didactice noi care să permită a "produce" elevi cu noi aptitudini: autonomie, flexibilitate, capacitate de cooperare şi dialog. Învățarea asistată de calculator găsește mijloace de a stimula şi favoriza autoinstruirea . Este un altceva față de învățământul traditional, le stârnește cel puțin curiozitatea(caracteristică a maimuțelor hominide,strămășii noștri ancestrali!). ȘI ca o familie abia reunită, ne-am promis să meținem legătura și să găsim mijloace de colaborare!

Prof. Gabriela Cîrlan

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Într-o școală, oamenii sunt resursa cea mai de preț și este important să se investească în dezvoltarea și formarea lor continuă. De altfel, în orice experiență pe care o traversăm interacțiunea cu ceilalți este esențială. Cu prilejul cursului urmat, am întâlnit oameni entuziaști, de un profesionalism desăvârșit, oameni dornici să împărtășească ceea ce știu cu ceilalți și capabili să-i inspire pe cei din jurul lor. Am participat la un curs complex, bine organizat și detaliat, cu un conținut ușor de asimilat și bazat pe exerciții practice. Am învățat astfel nu doar cum să folosesc noi resurse digitale în orele de curs, ci și cum să-i motivez pe elevi, atât cu ajutorul tehnologiei, cât și cu ajutorul activităților fără computer, în aer liber. Experiența traversată mi-a reamintit că a fi profesor înseamnă să-ți menții spiritul tânăr, să fii creativ și să-ți dorești mereu să înveți lucruri noi. În plus, Parisul are mereu un farmec aparte pentru mine. De această dată, cu ajutorul activităților de grup, am avut posibilitatea de a-l descoperi într-o manieră interactivă, mai intimă, alături de colegele de la școală și de ceilalți profesori participanți. Parisul nu înseamnă doar Versailles, Luvru sau Turnul Eiffel. Pașii ne-au purtat pe străzi mai puțin cunoscute, poate, de pe Rue Volta pe Rue des Martyrs, de la cea mai veche patiserie din Paris fondată de către patiserul regelui Ludovic al XV-lea, Patiseria Stohrer (1730), la Viaductul Artelor (sau celebra Promenade Plantée), cadranul solar al lui Salvador Dali sau către nenumăratele pasaje acoperite din inima orașului. Va rămâne o experiență de neuitat!

Prof. Diana Georgiana Crețu

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Implicarea mea în cursul "Digital Resources for Teachers", organizat la Paris prin intermediul programului Erasmus, a contribuit semnificativ la îmbogățirea competențelor mele pedagogice și la identificarea unor noi abordări didactice bazate pe instrumente digitale. Diversitatea și calitatea resurselor educaționale prezentate de formatori au constituit un element fundamental al cursului, contribuind semnificativ la consolidarea bazei de cunoștințe și la achiziționarea de competențe avansate în domeniul resurselor digitale didactice. Pe lângă dobândirea de noi competențe digitale, cursul a facilitat, de asemenea, construirea unor relații profesionale durabile cu colegi provenind din diverse state europene. Participarea la cursul "Digital Resources for Teachers" a avut un impact semnificativ asupra mea ca profesor. Am dobândit o perspectivă mai largă asupra modului în care pot utiliza instrumentele digitale pentru a crea o experiență de învățare personalizată și relevantă pentru elevii mei. De asemenea, am dezvoltat o mai bună înțelegere a importanței colaborării internaționale în domeniul educației și a beneficiilor schimbului de bune practici cu colegi din diferite culturi. Recomand cu încredere cursul "Digital Resources for Teachers" tuturor profesorilor care doresc să își îmbunătățească abilitățile digitale și să integreze resurse inovatoare în predarea lor. Pe lângă beneficiile cursului, locația a oferit o oportunitate unică de a explora cultura bogată a Parisului. Vizitarea muzeelor, galeriilor de artă și a altor atracții a îmbogățit semnificativ experiența mea. În concluzie, participarea la cursul "Digital Resources for Teachers" a fost o experiență profesională și personală de excepție. Am dobândit cunoștințe și abilități valoroase, am construit relații durabile și am descoperit noi modalități de a face învățarea mai captivantă și mai eficientă.

Prof. înv. preșcolar Alina Borș

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Schimbarea începe cu mine! Cum? Prin participarea la mobilitatea de tip job shadowing din cadrul programului Erasmus+. Unde? În Spania, Malaga. De ce? Pentru a mă dezvolta atât pe plan profesional dar și relațional. Participarea la această mobilitate mi-a oferit șansa de a petrece alături de colegele mele momente de neuitat într-o țară frumoasă din toate punctele de vedere: istoric, cultural, educațional. Împreună am reușit să depășesc barierele ligvistice și totodată să-mi îmbunătățesc competențele de utilizare a englezei colocviale. Implicarea în acest proiect frumos ne-a ajutat să ne familiarizăm cu sistemul de învățământ spaniol, să îl comparăm cu cel propriu, să împărtășim idei, opinii, exemple de bune practici, să observăm metode inovative de predare-învățare-evaluare, prin participarea la cursuri dar și prin întâlnirile cu personalul didactic. M-am întors acasă foarte bogată și hotărâtă să continui să-mi perfecționez abilitățile dobândite în cadrul programului prin aplicarea cunoștințelor în demersul didactic și prin fructificarea fiecărei oportunități de exploatare, dar și împărtășirea rezultatelor obținute. Consider că această experiență se aseamănă cu o funie împletită din trei fire: experiență proprie, exemplul colegilor, prietenia.

Prof. înv preșcolar Andreea Brăhășescu

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Participarea mea în cadrul Programului Erasmus+ a fost o experiență pe care o doresc tuturor cadrelor didactice.Am participat la mobilitatea educațională din Atena unde m-am aflat în situația de a comunica și interacționa cu persoane noi și diferite din punct de vedere cultural. Am întâlnit colegi din diverse țări din U.E. (Polonia, Estonia, Franța, Spania) cu care am schimbat impresii și păreri despre starea învățământului din țările respective și mi-am făcut o imagine a modului în care se desfășoară învățământul în aceste țări. Noi, profesorii, în general, încercăm să aducem la clasă noutăți. Încercăm să găsim diverse metode prin care să îi stimulăm pe copii să își dezvolte creativitatea.Ne gândim la ce putem face pentru ei, ca să îi pregătim pentru viața viitoare. Această mobilitate numită ”Metode interactive de predare” de la Atena mi-a oferit modele și metode pe care le aplic la grupa mea din grădiniță și să îi fac pe copii să fie cât mai creativi, să-și dezvolte competențele de a comunica unii cu alții, de a lucra în echipă, de a-și exprima părerile și astfel, sunt convinsă, că îi voi pregăti pentru ceea ce îi așteaptă în viață. Dincolo de dezvoltarea competențelor profesionale, proiectul m-a ajutat să mă descopăr și să mă redescopăr, să întâlnesc oameni pe care altfel nu i-aș fi întâlnit. Prin intermediul acestui proiect am reușit să acumulez cunoștințe noi de lucru necesare domeniului în care lucrez. Pe lângă aceasta, am avut ocazia de a afla noi metode de predare interactivă, am descoperit modalități de organizare și gândire diferite de cele din România, dar care pot fi adaptate și în țara noastră. Cred că inițiatorii acestui Program Erasmus+ au înțeles foarte bine faptul că cea mai eficientă strategie este să dai oamenilor șansa de a se întâlni și de a munci împreună pentru un scop comun, în acest caz, educarea tinerei generații. Discuțiile și atelierele de lucru realizate de către un formator bine pregătit ne-au oferit nouă, participanților la mobilitate, ocazia de a ne îmbunătăți abilitățile de gestionare și de multiplicare a colaborărilor la nivel european, precum și ocazia de a folosi exemple inovative de abordări pe care să le putem încorpora și transfera în propria practică. A fost o experiență minunată, interesantă, inovativă și creativă pe care nu o voi uita niciodată.

Prof. înv. primar Florina Petrea

Scoala Gimnazială Nr. 3 Mangalia


Învățământul românesc este unul de succes, rezultatele elevilor atât de la nivel național, cât și internațional o dovedesc, însă este un învățământ greoi și epuizant pentru elevi. Participarea mea la cursul ”Interctive Teaching- Educational Games, Outdoor Activities, New Technology” de la Atena, din cadrul proiectului european Erasmus+, mi-a adus o altă viziune asupra procesului educațional, a stilului de predare. Discuțiile cu ceilalți participanți la curs, membrii proveniți din Franța, Spania, Estonia, Polonia și Grecia, despre sistemul lor de învățământ, despre metodele, procedeele de predare-învățare-evaluare, atât cu punctele lor pozitive, cât și cu cele negative, mi-au definitivat drumul spre succes în actul meu educațional. Succesul sau eșecul altor sisteme de învățământ reprezintă pentru noi o sursă de învățare atâta timp cât timp noi vom selecta ceea ce este mai bine și mai util pentru sistemul nostru de învățământ, pentru cerințele societății noastre. Metodele interactive și jocurile educaționale pe care mi le-am însușit în cadrul cursului, pe care le voi folosi în actul meu educațional, vor aduce o notă de noutate, vor învinge monotonia, vor implica activ elevii, iar aceștia își vor însuși sau fixa cunoștințele într-un mod plăcut și mai ușor. Mi-am propus să folosesc cât mai des în evaluare diversele resurse digitale care mi-au fost prezentate, aplicații sau platforme, pentru a reduce stresul și emoțiile prezente de fiecare dată când copiii sunt anunțati că urmează o evaluare. Întrucât tendința societății este spre digitalizare, introducerea noutăților aduse de acest curs în activitatea mea didactică va aduce o schimbare în bine în cariera mea, un nou demers, împărtășindu-le cu drag și colegilor mei