Educație fără frontiere
OBIECTIVUL GENERAL
Obiectivul general al programului este de a sprijini, prin învățarea pe tot parcursul vieții, dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, atât în Europa, cât și în afara ei, contribuind astfel la o creștere economică durabilă, la crearea de locuri de muncă de calitate, la coeziunea socială, la stimularea inovării și la consolidarea identității europene și a cetățeniei active.
Programul reprezintă astfel un instrument esențial pentru crearea spațiului european al educației și pentru sprijinirea implementării cooperării strategice europene în domeniul educației și formării, cu agendele sale sectoriale aferente.
De asemenea, programul este esențial pentru promovarea cooperării în domeniul politicii de tineret din cadrul Strategiei UE pentru tineret 2019-2027, precum și pentru dezvoltarea dimensiunii europene în sport.
OBIECTIVE SPECIFICE
Programul are următoarele obiective specifice:
• să promoveze mobilitatea persoanelor și a grupurilor în scopul învățării, precum și cooperarea, calitatea, incluziunea și echitatea, excelența, creativitatea și inovarea la nivelul organizațiilor și al politicilor din domeniul educației și formării;
• să promoveze mobilitatea în scopul învățării nonformale și informale, participarea activă a tinerilor, precum și cooperarea, calitatea, incluziunea, creativitatea și inovarea la nivelul organizațiilor și al politicilor din domeniul tineretului;
• să promoveze mobilitatea personalului din domeniul sportului în scopul învățării, precum și cooperarea, calitatea, incluziunea, creativitatea și inovarea la nivelul organizațiilor sportive și al politicilor din domeniul sportului.
PRIORITĂȚILE PROGRAMULUI ERASMUS+
INCLUZIUNE ȘI DIVERSITATE
Programul urmărește să promoveze, în toate acțiunile sale, egalitatea de șanse și de acces, incluziunea, diversitatea și echitatea. Organizațiile și participanții cu mai puține oportunități se află în centrul acestor obiective și, în vederea atingerii acestora, programul le pune la dispoziție mecanisme și resurse.
TRANSFORMAREA DIGITALĂ
Pentru a sprijini transformarea digitală într-un mod centrat pe factorul uman și pentru a răspunde într-un mod mai eficace provocărilor societale, cum ar fi cele legate de IA sau de dezinformare, Europa are nevoie de sisteme de educație și de formare care să fie adecvate pentru era digitală. În conformitate cu prioritățile strategice ale Planului de acțiune pentru educația digitală (2021-2027) și cu cele două recomandări ale Consiliului adoptate în noiembrie 2023 privind:
a) factorii favorizanți esențiali pentru succesul educației și formării digitale
b) îmbunătățirea ofertei de competențe digitale în educație și formare, programul Erasmus+ poate juca un rol esențial în sprijinirea cetățenilor de toate vârstele să dobândească competențele digitale și abilitățile de care au nevoie pentru a trăi, a învăța, a lucra, a-și exercita drepturile, a fi informați, a avea acces la servicii online, a comunica, a consuma în mod critic, a crea și a disemina conținutul educațional digital.
MEDIUL ȘI COMBATEREA SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
Mediul și acțiunile climatice sunt și vor rămâne priorități esențiale ale UE. Comunicarea privind Pactul verde european reprezintă noua strategie europeană de creștere care recunoaște rolul esențial al școlilor, al instituțiilor de formare și al universităților în colaborarea cu elevii, părinții și întreaga comunitate cu scopul de a impulsiona schimbările necesare pentru a realiza cu succes tranziția către neutralitatea climatică până în 2050.
PARTICIPAREA LA VIAȚA DEMOCRATICĂ, VALORILE COMUNE ȘI ANGAJAMENTUL CIVIC
Programul Erasmus+ abordează participarea limitată a cetățenilor la procesele democratice ale Uniunii Europene și lipsa lor de cunoștințe despre aceasta și încearcă să îi ajute să depășească dificultățile legate de implicarea și de participarea activă la viața comunităților lor și la viața politică și socială a Uniunii Europene. O mai bună înțelegere de către cetățeni a Uniunii Europene, de la o vârstă fragedă, este esențială pentru viitorul Uniunii. Pe lângă educația formală, învățarea nonformală poate îmbunătăți înțelegerea de către cetățeni a Uniunii Europene și poate promova un sentiment de apartenență.
ELEMENTE IMPORTANTE ALE PROGRAMULUI ERASMUS+
RESPECTAREA VALORILOR UE
Punerea în aplicare a programului Erasmus+ și, prin urmare, beneficiarii programului și activitățile puse în aplicare în cadrul programului trebuie să respecte valorile UE privind respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept, precum și respectul pentru drepturile omului, inclusiv pentru drepturile persoanelor care aparțin minorităților, în deplină conformitate cu valorile și drepturile consacrate în tratatele UE și în Carta drepturilor fundamentale a UE.
PROTECȚIA, SĂNĂTATEA ȘI SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR
Protecția, sănătatea și siguranța participanților implicați în proiectele Erasmus+ sunt principii importante ale programului. Toți participanții ar trebui să aibă oportunitatea de a valorifica la maximum posibilitățile de dezvoltare profesională și personală și de învățare oferite prin intermediul programului Erasmus+.
MULTILINGVISMUL
Multilingvismul este una dintre pietrele de temelie ale proiectului european și un simbol puternic al aspirației UE la unitate în diversitate. Cunoașterea limbilor străine este în topul competențelor care pregătesc oamenii pentru piața muncii și care le permit să valorifice la maximum oportunitățile disponibile. UE a stabilit obiectivul conform căruia fiecare cetățean ar trebui să aibă ocazia de a învăța cel puțin două limbi străine, de la o vârstă fragedă. Promovarea diversității lingvistice și a învățării limbilor străine este unul dintre obiectivele specifice ale programului. Lipsa competențelor lingvistice reprezintă una dintre principalele bariere în calea participării la programele europene de educație, formare și tineret. Oportunitățile create pentru a oferi sprijin lingvistic au rolul de a face mobilitatea mai eficientă și mai eficace, de a îmbunătăți performanțele de învățare și, prin urmare, de a contribui la obiectivul specific al programului.
DIMENSIUNEA INTERNAȚIONALĂ
Erasmus+ include o puternică dimensiune internațională (respectiv, cooperarea cu țările terțe care nu sunt asociate la program) în activitățile de mobilitate, de cooperare și de dialog în materie de politici. Programul sprijină organizațiile europene în confruntarea cu provocările de la nivel mondial generate de globalizare, de schimbările climatice și de tranziția digitală, în special printr-o intensificare a mobilității internaționale și a cooperării cu țările terțe, și pentru consolidarea rolului Uniunii Europene ca actor mondial. Acesta îmbunătățește legăturile societale prin intermediul mobilității, al schimburilor și al consolidării capacităților, promovând reziliența socială, dezvoltarea umană, capacitatea de inserție profesională, participarea activă și asigurând canale regulate de cooperare interpersonală, prin promovarea de valori, principii și interese în jurul unor priorități comune.
RECUNOAȘTEREA ȘI VALIDAREA COMPETENȚELOR ȘI CALIFICĂRILOR
Erasmus+ sprijină instrumentele UE de transparență și recunoaștere a competențelor, aptitudinilor și calificărilor – în special Europass (inclusiv acreditările digitale europene pentru învățare), Youthpass, Cadrul european al calificărilor (CEC), Clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO), Sistemul european de acumulare și transfer al creditelor de studii (ECTS), Cadrul european de referință pentru asigurarea calității în educație și formare profesională (EQAVET), Registrul european pentru asigurarea calității în învățământul superior (EQAR), Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA) –, precum și rețelele la nivelul UE din domeniul educației și formării care sprijină aceste instrumente, în special Centrul național de informare pentru recunoaștere academică (NARIC), rețelele Euroguidance, centrele naționale Europass și punctele naționale de coordonare CEC.
COMUNICAREA PROIECTELOR ȘI A REZULTATELOR ACESTORA ÎN SCOPUL MAXIMIZĂRII IMPACTULUI
Comunicarea proiectelor și a rezultatelor acestora este crucială pentru a asigura impactul la diferite niveluri. În funcție de acțiune, solicitanții de finanțare în cadrul programului Erasmus+ trebuie să își planifice activitățile de comunicare care vizează schimbul de informații cu privire la proiectul și la rezultatele lor atât pe durata desfășurării proiectului, cât și după încheierea acestuia.
Platforma de prezentare a rezultatelor proiectelor Erasmus+ poate fi consultată la adresa: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/
Platforma europeană pentru educația școlară (European School Education Platform, ESEP), care include eTwinning
Platforma europeană pentru educația școlară este punctul de întâlnire al tuturor părților interesate din sectorul învățământului școlar – personal școlar, cercetători, responsabili de elaborarea politicilor și alți profesioniști – și acoperă toate nivelurile începând cu educația și îngrijirea timpurie și până la învățământul primar și secundar, inclusiv educația și formarea profesională inițială.
Platforma găzduiește, de asemenea, eTwinning,, o comunitate de cadre didactice și personal școlar, care găzduiește un spațiu securizat accesibil numai personalului școlar agreat de organizațiile naționale de asistență (NSO). Participanții pot luat parte la numeroase activități: realizarea de proiecte cu alte școli și clase, discuții cu colegii și dezvoltarea unor rețele de contacte în scop profesional, implicarea într-o varietate de oportunități de dezvoltare profesională (online și față în față).
CERINȚA PRIVIND ACCESUL DESCHIS LA MATERIALELE DIDACTICE ÎN CADRUL PROGRAMULUI ERASMUS+
Erasmus+ promovează accesul deschis la rezultatele proiectelor pentru a sprijini învățarea, predarea, formarea și activitățile pentru tineret. În special, beneficiarii Erasmus+ au obligația de a pune în mod liber la dispoziția publicului, prin licențe deschise, toate resursele și instrumentele educaționale produse în cadrul proiectelor sprijinite de program – documente, instrumente mediatice, programe informatice sau alte materiale.
ACCESUL DESCHIS PENTRU CERCETARE ȘI DATE ÎN CADRUL PROGRAMULUI ERASMUS+
Erasmus+ încurajează beneficiarii să publice rezultatele cercetării pe platforme cu acces deschis, și anume fără costuri asociate consultării lor sau alte restricții de acces pentru utilizatori.
ACȚIUNI CHEIE ALE PROGRAMULUI ERASMUS +
ACȚIUNEA-CHEIE 1 – MOBILITATEA PERSOANELOR
Această acțiune-cheie sprijină:
*Mobilitatea cursanților și a personalului: oportunități de învățare și/sau experiență profesională în altă țară pentru elevi, studenți, cursanți adulți, stagiari și tineri, precum și pentru profesori universitari, cadre didactice, formatori, pedagogi, lucrători de tineret, personalul sportiv, personalul din instituțiile de învățământ și din organizațiile societății civile;
*Activitățile de participare a tinerilor: inițiative locale și transnaționale conduse de tineri, gestionate de grupuri informale de tineri și/sau de organizații de tineret, pentru a ajuta tinerii să se implice și să învețe să participe la viața democratică.
*Mobilitatea personalului în domeniul sportului: membrilor personalului din cadrul organizațiilor sportive, în primul rând al organizațiilor sportive de masă, li se oferă ocazia de a-și îmbunătăți competențele și calificările și de a dobândi noi competențe prin intermediul activităților de mobilitate.
* Inițiativa DiscoverEU: acțiunea oferă tinerilor cu vârsta de 18 ani ocazia de a avea o experiență pe termen scurt, individuală sau în grup, de călătorie prin Europa. Ca activitate de învățare informală, inițiativa DiscoverEU este menită să le dezvolte participanților sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și să le permită să exploreze diversitatea culturală a acesteia.
* Programul oferă oportunități pentru învățarea limbilor străine participanților care desfășoară o activitate de mobilitate în străinătate. Acest sprijin va fi oferit în principal prin intermediul platformei de sprijin lingvistic online (OLS) a programului Erasmus+, adaptată în funcție de necesitățile sectoarelor individuale, întrucât învățarea online oferă avantaje în materie de acces și flexibilitate pentru învățarea limbilor străine.
* Schimburi virtuale în sectorul învățământului superior și al tineretului.
*Mobilitatea cursanților și a personalului: oportunități de învățare și/sau experiență profesională în altă țară pentru elevi, studenți, cursanți adulți, stagiari și tineri, precum și pentru profesori universitari, cadre didactice, formatori, pedagogi, lucrători de tineret, personalul sportiv, personalul din instituțiile de învățământ și din organizațiile societății civile;
*Activitățile de participare a tinerilor: inițiative locale și transnaționale conduse de tineri, gestionate de grupuri informale de tineri și/sau de organizații de tineret, pentru a ajuta tinerii să se implice și să învețe să participe la viața democratică.
*Mobilitatea personalului în domeniul sportului: membrilor personalului din cadrul organizațiilor sportive, în primul rând al organizațiilor sportive de masă, li se oferă ocazia de a-și îmbunătăți competențele și calificările și de a dobândi noi competențe prin intermediul activităților de mobilitate.
* Inițiativa DiscoverEU: acțiunea oferă tinerilor cu vârsta de 18 ani ocazia de a avea o experiență pe termen scurt, individuală sau în grup, de călătorie prin Europa. Ca activitate de învățare informală, inițiativa DiscoverEU este menită să le dezvolte participanților sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și să le permită să exploreze diversitatea culturală a acesteia.
* Programul oferă oportunități pentru învățarea limbilor străine participanților care desfășoară o activitate de mobilitate în străinătate. Acest sprijin va fi oferit în principal prin intermediul platformei de sprijin lingvistic online (OLS) a programului Erasmus+, adaptată în funcție de necesitățile sectoarelor individuale, întrucât învățarea online oferă avantaje în materie de acces și flexibilitate pentru învățarea limbilor străine.
* Schimburi virtuale în sectorul învățământului superior și al tineretului.
ACȚIUNEA-CHEIE 2 – COOPERAREA ÎNTRE ORGANIZAȚII ȘI INSTITUȚII
• Parteneriatele pentru cooperare, inclusiv parteneriatele de cooperare parteneriatele la scară mică;
• Parteneriate pentru excelență, inclusiv: Universitățile europene, Centrele de excelență profesională (CEP), Academiile Erasmus+ pentru cadrele didactice (Erasmus+ Teacher Academies) și Acțiunea Erasmus Mundus;
• Parteneriatele pentru inovare, inclusiv: Alianțele pentru inovare și Proiectele orientate spre viitor;
• Proiectele de consolidare a capacităților, incluzând: Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior, Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale, Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul tineretului și Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul sportului;
• Evenimentele sportive non-profit;
• Parteneriate pentru excelență, inclusiv: Universitățile europene, Centrele de excelență profesională (CEP), Academiile Erasmus+ pentru cadrele didactice (Erasmus+ Teacher Academies) și Acțiunea Erasmus Mundus;
• Parteneriatele pentru inovare, inclusiv: Alianțele pentru inovare și Proiectele orientate spre viitor;
• Proiectele de consolidare a capacităților, incluzând: Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior, Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale, Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul tineretului și Proiectele de consolidare a capacităților în domeniul sportului;
• Evenimentele sportive non-profit;
ACȚIUNEA-CHEIE 3 - SPRIJIN PENTRU ELABORAREA DE POLITICI ȘI PENTRU COOPERARE
Această acțiune-cheie sprijină:
*Acțiunea „Tineretul european împreună”, care vizează atât organizațiile de tineret de la nivel local, cât și organizații mai mari și care susține parteneriate transfrontaliere. În plus, această acțiune-cheie include:
• Acțiuni care vizează pregătirea și sprijinirea punerii în aplicare a agendei de politici a UE în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, inclusiv a agendelor sectoriale pentru învățământul superior, pentru educația și formarea profesională, pentru școli și pentru educația adulților, în special prin facilitarea guvernanței și a funcționării metodelor deschise de coordonare;
• Realizarea de experimentări în materie de politici europene, conduse de autorități publice de nivel înalt, care implică efectuarea de studii pe teren cu privire la măsurile de politică în mai multe țări, pe baza unor metode de evaluare sigure.
• Acțiuni care vizează colectarea de dovezi și cunoștințe cu privire la sistemele și politicile din domeniile educației, formării, tineretului și sportului la nivel național și la nivel european, pentru a facilita elaborarea motivată a politicilor.
• Acțiuni care facilitează transparența și recunoașterea competențelor și calificărilor, precum și transferul de credite, pentru a stimula asigurarea calității, pentru a sprijini validarea învățării nonformale și informale, gestionarea și orientarea competențelor.
• Cooperarea cu organizațiile internaționale cu expertiză și capacitate analitică recunoscute la scară largă (cum ar fi OCDE și Consiliul Europei), pentru a consolida impactul și valoarea adăugată a politicilor în domeniile educației, formării, tineretului. și sportului.
*Acțiunea „Tineretul european împreună”, care vizează atât organizațiile de tineret de la nivel local, cât și organizații mai mari și care susține parteneriate transfrontaliere. În plus, această acțiune-cheie include:
• Acțiuni care vizează pregătirea și sprijinirea punerii în aplicare a agendei de politici a UE în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, inclusiv a agendelor sectoriale pentru învățământul superior, pentru educația și formarea profesională, pentru școli și pentru educația adulților, în special prin facilitarea guvernanței și a funcționării metodelor deschise de coordonare;
• Realizarea de experimentări în materie de politici europene, conduse de autorități publice de nivel înalt, care implică efectuarea de studii pe teren cu privire la măsurile de politică în mai multe țări, pe baza unor metode de evaluare sigure.
• Acțiuni care vizează colectarea de dovezi și cunoștințe cu privire la sistemele și politicile din domeniile educației, formării, tineretului și sportului la nivel național și la nivel european, pentru a facilita elaborarea motivată a politicilor.
• Acțiuni care facilitează transparența și recunoașterea competențelor și calificărilor, precum și transferul de credite, pentru a stimula asigurarea calității, pentru a sprijini validarea învățării nonformale și informale, gestionarea și orientarea competențelor.
• Cooperarea cu organizațiile internaționale cu expertiză și capacitate analitică recunoscute la scară largă (cum ar fi OCDE și Consiliul Europei), pentru a consolida impactul și valoarea adăugată a politicilor în domeniile educației, formării, tineretului. și sportului.
ACȚIUNILE JEAN MONNET
Acțiunile Jean Monnet sprijină:
• Acțiunea Jean Monnet în domeniul învățământului superior;
• Acțiunea Jean Monnet în alte domenii ale educației și formării;
• Dezbaterea de orientare Jean Monnet: rețelele Jean Monnet în domeniul învățământului superior, în conformitate cu o temă specifică legată de o prioritate a Comisiei, vor colecta, vor împărtăși și vor supune discuțiilor între parteneri rezultatele cercetărilor, conținutul cursurilor, experiențele și produsele (studii, articole, conținutul cursurilor etc.).
• Sprijin pentru instituțiile desemnate: acțiunea sprijină instituțiile care urmăresc un obiectiv de interes european, oferind Uniunii, statelor membre ale acesteia și cetățenilor săi servicii de înaltă calitate în domenii prioritare specifice. Programul Erasmus+ a deschis noi perspective și pentru școala noastră, proiectul ”Educație fără frontiere” fiind o oportunitate de învăţare pentru cei implicaţi – profesori, elevi, director de şcoală. Fiecare participant la proiect are de învăţat şi de câştigat în acelaşi timp deoarece acesta aduce noi cunoştinţe, noi capacităţi, noi competențe (competențele digitale), schimb de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice și resurse digitale, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale.
• Acțiunea Jean Monnet în domeniul învățământului superior;
• Acțiunea Jean Monnet în alte domenii ale educației și formării;
• Dezbaterea de orientare Jean Monnet: rețelele Jean Monnet în domeniul învățământului superior, în conformitate cu o temă specifică legată de o prioritate a Comisiei, vor colecta, vor împărtăși și vor supune discuțiilor între parteneri rezultatele cercetărilor, conținutul cursurilor, experiențele și produsele (studii, articole, conținutul cursurilor etc.).
• Sprijin pentru instituțiile desemnate: acțiunea sprijină instituțiile care urmăresc un obiectiv de interes european, oferind Uniunii, statelor membre ale acesteia și cetățenilor săi servicii de înaltă calitate în domenii prioritare specifice. Programul Erasmus+ a deschis noi perspective și pentru școala noastră, proiectul ”Educație fără frontiere” fiind o oportunitate de învăţare pentru cei implicaţi – profesori, elevi, director de şcoală. Fiecare participant la proiect are de învăţat şi de câştigat în acelaşi timp deoarece acesta aduce noi cunoştinţe, noi capacităţi, noi competențe (competențele digitale), schimb de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice și resurse digitale, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale.