„Investiția în cunoaștere plătește întotdeauna cea mai bună dobândă.”

Benjamin Franklin

După inițierea unui demers de identificare a nevoilor instituției noastre în context european, a luat naștere proiectul Educație fără frontiere. Astfel, obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor educaționale, a standardelor de performanță a elevilor şi a personalului didactic prin dezvoltarea de competențe multidisciplinare, stimularea inovării, promovarea în toate activitățile sale a egalității de șanse, a incluziunii și a diversității în cadrul programelor Erasmus+, iar scopul este creșterea motivației învățării și a implicării active în procesul educațional al elevilor, în special a celor din categoriile dezavantajate prin inovarea și dinamizarea practicilor pedagogice și a cultivării spiritului european.
Planul Erasmus este corelat cu ținta strategică 5 din Planul de Dezvoltare Instituțională :
- Dezvoltarea profesională și personală a cadrelor didactice și a elevilor pentru a asigura îmbunătățirea continuă a calității serviciilor educaționale prin participarea la proiecte cu finanțare europeană Erasmus.
MISIUNEA ȘCOLII :
Având în vedere că în localitate trăiesc români, turci, tătari, rromi, școala noastră va avea ușile deschise pentru toți cei care au nevoie de educație (copii, tineri, adulți), indiferent de etnie și religie, pentru a asigura apropierea între etnii, cunoașterea și acceptarea reciprocă, în vederea unei conviețuiri armonioase, promovarea unei educații în spiritul societății europene.

Obiectivele vizate de această țintă strategică sunt:

Aplicarea pentru granturile Erasmus+ și obținerea acreditării în următorii ani
Stimularea şi motivarea cadrelor didactice şi a elevilor pentru scrierea de planuri de internaționalizare a instituției și implicarea acestora în proiecte internaţionale
Realizarea de noi parteneriate cu şcoli din UE prin implicarea a 60% din cadrele didactice și 10% din elevi în activităţi de cunoaştere a altor medii educaţionale.
Multiplicarea proiectelor eTwinning care permit dezvoltarea de competențe lingvistice într-un context multicultural, promovarea diversităţii culturale şi a schimbului de valori și de bune practici la nivel internaţional.
Perfecţionarea cadrelor didactice în spaţiul european în vederea îmbunătățirii şi diversificării tehnicilor, metodelor şi strategiilor de predare.
3.1 Formarea cadrelor didactice și dezvoltarea abilităților și competențelor elevilor prin activități de mobilitate europeană
3.2 Interesul elevilor și al cadrelor didactice de a-și îmbunătăți nivelul de cunoștințe de bază privind tehnologia informației şi competențele digitale, în conformitate cu standardele recomandate la nivelul Uniunii Europene.
3.3 Promovarea principiului egalității de șanse și a transparenței în participarea elevilor și profesorilor la orice fel de proiect european inițiat de instituție
3.4 Adaptarea curriculei pentru o educație incluzivă de calitate
3.5 Armonizarea finalităților învățământului românesc cu documentele Uniunii Europene.
Inițiativa demersului de acreditare a școlii noastre este argumentată de trei dimensiuni fundamentale: lecțiile trecutului, nevoile prezentului și provocările viitorului. Trecutul permite o analiză obiectivă a nevoilor școlii bazată pe experiența ultimilor ani dificili la nivel mondial pentru toate sistemele de învățământ. Prezentul conturează nevoia de a întări dezvoltarea profesională a cadrelor didactice pentru ca acestea să poată înfrunta provocările întâlnite într-o societate aflată într-o permanentă evoluție. Toate aceste demersuri vor influența în mod decisiv și pozitiv viitorul, întrucât se va remarca o influență puternică atât asupra societății în general, cât și a elevilor în particular.Se vor dezvolta competențele de învățare autonomă pe parcursul întregii vieți facilitându-se astfel experiențe de cooperare europeană, generând o înțelegere mai profundă a diversității culturale.
S-au identificat trei domenii de mare interes care pot aduce un beneficiu tuturor actorilor educaționali cu sprijinul acreditării pentru proiecte de mobilitate în domeniul educației școlare prin Programul Erasmus în perioada 2024-2027 :
I. Dezvoltare curriculara si management de calitate
II. Practici educative incluzive
III. Multiculturalitate si spirit civic
Pe parcursul anilor de acreditare vor avea loc mobilități ale cadrelor didactice, dar si ale elevilor.
Scopul mobilităților internaționale este de a învăța noi metode moderne de predare si management al clasei de elevi (prin îmbrățișarea diversității si prin integrarea tuturor elevilor in procesul educațional), de a încerca digitalizarea instituției noastre, de îmbunătățire a competențelor lingvistice si nu în ultimul rând de a face un schimb de experiență si bune practici cu colegi profesori din întreaga Europa.